Ειδική Αλλεργιολόγος Παίδων & Ενηλίκων

Οφθαλμικές Αλλεργίες

Υπολογίζεται ότι εως και 40% του γενικού πληθυσμού πάσχει από αλλεργική επιπεφυκίτιδα, αλλά ένα μικρό ποσοστό των προσβεβλημένων ατόμων αναζητά ιατρική βοήθεια.

3 απλά βήματα για την

Αντιμετώπιση Αλλεργιών

1

Λήψη Ιστορικού

Συλλέγονται πληροφορίες σχετικά με το είδος των συμπτωμάτων, την διάρκεια και την χρονική κατανομή τους και γίνεται μία αρχική εκτίμηση της αλλεργικής πάθησης

2

Κλινική Εξέταση

Αναζητούνται χαρακτηριστικά ευρήματα που να μας κατευθύνουν προς μια αλλεργική πάθηση μέσα από την εξέταση του δέρματος, της μύτης και των πνευμόνων

3

Ειδικές Δοκιμασίες

Μέσω δερματικών και άλλων δοκιμασιών γίνεται διερεύνηση και διάγνωση της αλλεργικής πάθησης και προτείνεται η κατάλληλη θεραπεία

Αντιμετωπίστε τώρα

Οφθαλμικές Αλλεργίες

Αλλεργική Επιπεφυκίτιδα

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι μια πολύ συχνή, αλλεργικής αιτιολογίας φλεγμονή του επιπεφυκότα των ματιών που προκαλείται από διάφορα αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα που ευθύνονται για την αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι τα ίδια αεροαλλεργιογόνα που προκαλούν αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα. Τα συνηθέστερα είναι τα γύρεις φυτών για την εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα και ακάρεα της οικιακής σκόνης, σπόρια μυκήτων και αλλεργιογόνα ζώων για την ολοετή αλλεργική επιπεφυκίτιδα.

Υπολογίζεται ότι εως και 40% του γενικού πληθυσμού πάσχει από αλλεργική επιπεφυκίτιδα, αλλά ένα μικρό ποσοστό των προσβεβλημένων ατόμων αναζητά ιατρική βοήθεια. Επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά είναι πιο συχνή σε παιδιά και εφήβους.

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα συνοδεύει συνήθως την αλλεργική ρινίτιδα χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητο. Σπάνια είναι απειλητική για την όραση, αλλά μπορεί να μειώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Τα συμπτώματα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας μπορούν να γίνουν πολύ ενοχλητικά και είναι συνήθως χειρότερα αν οφείλονται σε γύρεις φυτών. Αυτά είναι:

  • Ερυθρότητα, φαγούρα και κάψιμο στα μάτια
  • Πρήξιμο των βλεφάρων
  • Δακρύρροια (μάτια που δακρύζουν)
  • Πιο σπάνια πόνος, φωτοφοβία (έντονη ενόχληση με το φως)

Η διάγνωση βασίζεται στο λεπτομερές ιστορικό και στις δερματικές δοκιμασίες νυγμού (αλλεργικά τεστ) ή σε ειδικό ορολογικό έλεγχο. Πιο σπάνια είναι απαραίτητη οφθαλμική πρόκληση του επιπεφυκότα με το ύποπτο αλλεργιογόνο. Πρέπει να διακριθεί από τη λοιμώδη επιπεφυκίτιδα που προκαλείται συνήθως από ιούς αλλά και από πιο σπάνιες αλλεργικές, οφθαλμικές παθήσεις όπως η εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα, η ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα και η γιγαντιαία θηλώδης επιπεφυκίτιδα.

Η θεραπεία της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας εξαρτάται από τον τύπο και από την βαρύτητα της. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε είναι κολλύρια (τεχνητά δάκρυα, αντιισταμινικά, σταθεροποιητές μαστοκυττάρων, τοπικά στεροειδή) ή από του στόματος δισκία (αντιισταμινικα, κορτικοστεροειδή). Κάποια γενικά μέτρα προστασίας των ματιών και περιορισμού της επαφής με το υπεύθυνο αλλεργιογόνο είναι επίσης σημαντικά.

  • Χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα και δροσερά επιθέματα στα μάτια για ανακούφιση
  • Περιορίστε το τρίψιμο των ματιών, μπορεί να προκληθεί βλάβη στον κερατοειδή
  • Φορέστε καπέλο και γυαλιά ηλίου για να εμποδίσετε την γύρη να φτάνει στα μάτια σας
  • Ξεπλύνετε το πρόσωπο και τα μάτια σας με άφθονο νερό όταν επιστρέφετε σπίτι μετά από έκθεση σε μεγάλα φορτία γύρης σε εξωτερικούς χώρους
  • Περιορίστε τη σκόνη και την υγρασία στο σπίτι σας και προσπαθήστε να κρατήσετε τα κατοικίδια έξω από το σπίτι

Η μοναδική αιτιολογική θεραπεία ειδικά στις περιπτώσεις που η αλλεργική επιπεφυκίτιδα συνοδεύεται από αλλεργική ρινίτιδα είναι η ανοσοθεραπεία (εμβόλια απευαισθητοποίησης ή υπογλώσσιες σταγόνες). Κατά τη διαδικασία αυτή χορηγείται σταδιακά αυξανόμενη ποσότητα αλλεργιογόνου με σκοπό την εξάλειψη των συμπτωμάτων και την ανάπτυξη ανοχής του ασθενούς δηλαδή μη αντιδραστικότητα σε επαφή με το υπεύθυνο αλλεργιογόνο.